lørdag 9. juni 2018

Învățându-ne a merge

Îmi place să merg pe jos. Prin urmare, prețuiesc mersul pe jos în loc să conduc o mașină. Dacă adaug și alergatul, avantajul acestora este că mă mențin în formă. Principiile sunt aceleași și în Împărăția lui Dumnezeu.

Primele trei capitole din scrisoarea lui Pavel către Efeseni se concentrează foarte mult pe statutul sau poziția sa în Hristos. Pavel a vrut să se asigure că cititorii își cunosc poziția. Când știu unde „stau”, sunt gata să mă ridic și să încep să merg:

Aşadar, eu, cel întemniţat pentru Domnul, vă îndemn să trăiţi într-un mod vrednic de chemarea pe care v-a făcut-o Dumnezeu
Efeseni 4:1
Cuvântul pe care Pavel îl folosește în greacă înseamnă literal „a merge pe jos”. Cu toate acestea, este posibilă și utilizarea „trăirii”, pe care multe traduceri ale Bibliei o preferă în versetul de mai sus.

Există o mulțime de asemănări între „a trăi” și „a merge pe jos”. Traiesc pentru că sunt în viață. Nu trebuie să spun inimii să bată sau plămânilor să respire - totul face parte din procesul de a trăi. De asemenea, când am învățat să merg, nu trebuia să mă gândesc cum să mă ridic și să încep să mișc picioarele pentru a obține mișcarea corectă pentru a ajunge la destinație. Trebuie doar să știu direcția în care să merg, pentru că „arta mersului” este o parte integrantă a vieții mele.

Când Pavel ma imploră să merg și să trăiesc vrednic de chemarea care mi-a fost adresată, el continuă să evidențieze viziunea lui asupra acesteia. Când o citești, descoperi că el face o listă cu atributele lui Isus. Este vorba despre faptul de a merge ca Isus în lumea de astăzi. Aceasta este viața creștină normală (1). Este imposibil fără el, dar el nu o va face fără noi. Când începem să mergem în acest fel, ea devine o parte integrantă a noastră - o facem fără să ne gândim la ea sau chiar să știm despre ea (2). Vom analiza câteva dintre aceste atribute ale mersului pe parcursul săptămânilor viitoare.

‘Mana’ pentru astăzi:

Învață să mergi ca Isus
-------------------------------------------
(1) „Viața creștină normală” este o altă carte a lui Watchman Nee - autorul cărții „Sit, Walk, Stand”. Cărțile lui Nee au însemnat mult pentru mine în călătoria mea spirituală personală.
(2) „Atunci cei drepţi Îl vor întreba:– Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci, sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit între noi, sau gol şi Te-am îmbrăcat?” Matei 25:37-38

Ingen kommentarer: