lørdag 21. januar 2017

Å leve åpent

ENGLISH
Jeg likte ikke den nye bygningen som huser Frelsesarmeens internasjonale hovedkvarter inntil jeg for fem år siden fikk høre hvorfor det var bygget slik. General John Gowans hadde en klar hensikt da han besluttet at det nye IHQ skulle bygges i glass: Det skulle være et signal om at Frelsesarmeen ønsker å være helt gjennomsiktig. 

Det er litt av et mål, og det er det som ligger bak den «Fornyelsesreisen» som pågår nå, og som også går som en rød tråd når jeg leser om hvordan Paulus ansvarliggjør Timoteus i forhold til oppdraget.

I dag leser jeg:

”Noen menneskers synder er synlige for alle og går foran dem til dommen, hos andre følger de etter. På samme måte er også de gode gjerninger synlige, og er de det ikke, skal de komme for dagen.
1 Tim 5:24–25
«Det skal komme for en dag», sa min mormor alltid. Som barn var jeg usikker på om det var en trøst eller en trussel, eller tenkte vel at det var begge deler. 
For et par dager siden benådet Obama Chelsea Manning som i 2010 ble arrestert for å ha lekket masse hemmelig informasjon til wikileaks. Manning skulle egentlig sittet i fengsel fram til 2045. Jeg vet ikke om benådningen utelukkende er på humanitært grunnlag, eller om det er en erkjennelse av at i vår tid får vi mer enn noen gang bekreftet at «alt kommer for en dag».

Jeg tror Paulus skrev til Timoteus om dette av minst to grunner.

  1. Timoteus skulle være klar over at blant de han ledet ville det være mennesker som både levde åpent med synd og gode gjerninger, og mennesker som gjorde ting i det skjulte – men ble minnet om at alt skulle komme for dagen!
  2. Det var en klar oppfordring til Timoteus om å leve åpent selv.
Paulus skrev om dette ved flere anledninger, som her: Men alt kommer for dagen når det blir avslørt av lyset (1) Jeg tror at vi mennesker har det best når vi våger å leve i lyset – det vil si åpent, transparent og gjennomsiktig. Den som ikke har hemmeligeter, behøver heller ikke frykte for å bli avslørt. Det er det frigjørende evangeliet som vi får lov til å forkynne.

Dagens ‘manna’:

Våg å leve åpent i verdens lys!
-------------------------
(1) Ef 5:13

Ingen kommentarer: