lørdag 15. oktober 2016

Det handler om vinbonden

ENGLISH
Når Jesus henter bilder fra agrar-kulturen i sin samtid, føler jeg meg på "bortebane". Jeg kan ha både hvite, grå, blå og brune fingre, men det nærmeste de kommer grønne, er når jeg en sjelden gang klipper gresset. Alt det andre overlater jeg til spesialisten jeg er gift med. Jeg har ingen problem med å forstå bildet, men jeg er glad jeg slipper å beskjære et tre:
Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. Joh 15:2
Selvfølgelig ser jeg når ei grein er fullstendig vissen og død, men hvordan jeg skal rense ei frisk grein slik at den bærer mer frukt har jeg ikke peiling på. Kanskje det er hele poenget?

I dette bildet er det jeg som er greina. Spesialisten er vinbonden, og Jesus har allerede presentert ham som min Far, vinbonden. Ei grein er ikke i stand til å rense seg selv, spesialisten må slippe til. Mitt bidrag i prosessen er å slippe ham til. Det er mulig at bildet spriker litt dersom jeg sier at ei grein kan stikke seg bort, og forsøke å gjøre seg usynlig for vinbonden, men med litt fantasi flytter jeg meg til en annen 'vingård'. Jeg drar til Edens hage:

De to som var i hagen, hadde ikke akkurat god frukt å vise fram når «vinbonden» kom på inspeksjon: «Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant trærne i hagen» (1). De «greinene» som skulle ha båret god frukt måtte gjemme seg blant trærne fordi de ikke hadde noe å vise fram, og Gud ropte: 

«Hvor er du?»
Jeg tror tilgjengelighet for Gud er den fremste forutsetningen for økt fruktbarhet i forhold til det oppdraget han har overlatt til oss som tror: å bære frukt som fører hans fortapte barn tilbake til ham. Hellighet handler om at jeg er tilgjengelig for vinbonden. Derfor blir dagens 'manna':
Her er jeg!
-------------------------------
(1) 1 Mos 3:8b

Ingen kommentarer: