onsdag 20. april 2016

Er det synlig hva som er ‘min’ identitet?

«Ja!» ville sikkert millenniumskullet fra Sagavoll rope. Det kullet var mitt siste som rektor før jeg tok fatt igjen som offiser i Frelsesarmeen. Derfor måtte jeg bare adlyde studentene og stille opp til fotografering for årboka slik de ønsket. Jeg måtte stå i samme positur som en flaske «absolut vodka» iført uniform – inkludert lue. De hadde nemlig bestemt bildeteksten før bildet ble tatt: 
Absolut Jostein!(1) 
Dessverre har jeg ikke det bildet her i Moldova, så da får bildet fra soldatinnvielsen i 1970 fungere som illustrasjon.

Men er det å være soldat i Frelsesarmeen ‘min’ identitet?
 

‘Min’ tilhører den siste ordklassen jeg tar for meg. Determinativ heter den, men til daglig kaller elevene den ‘bestemmeord’, for det er ord som bestemmer substantivet nærmere. Jeg kommer tilbake til flere de neste dagene, men i dag handler det om identitet igjen, og ‘min’ identitet.

Jeg er glad i menneskene i Frelsesarmeen og jeg identifiserer meg med bevegelsens kall og misjon. Jeg vil også gjøre alt jeg kan for at den skal lykkes med oppdraget sitt som også er mitt oppdrag. Dersom jeg stiller spørsmålet: Kunne jeg levd godt uten Frelsesarmeen?, er svaret absolutt (og nå med to t’er) «Ja». Derfor tenker jeg at det er umulig at jeg har ‘min’ identitet i Frelsesarmeen. Derfor, sorry, millenniumskull, dere tok feil.

Jeg har tatt en bestemmelse, og bruker et bestemmeord for å beskrive det som er ‘min’ nye identitet i Kristus. Jeg begrunner det med verset som sannsynligvis er det oftest siterte verset her på bloggen:

«For det er i ham jeg lever, beveger meg og er til!»
Apg 17:28
Jeg håper at uniformen ikke signaliserer noe annet enn denne «Jesusidentitet», eller skaper støy i identitetsbildet. Jeg velger å tro at den står for det samme. Samtidig vil verken en uniform, prestekjole eller et kors rundt halsen være noe annet enn symboler på kristen tro. Symboler kan vi kle på oss; identiteten og livet kommer innenfra.

Dagens ‘manna’:

Identiteten ‘min’ kommer fra hjertet ‘mitt’.
-------------------------------------------------
(1) Absolut ble bevisst skrevet meg en t for å assosiere med vodka. Det var kanskje et lite, men vennlig spark til mitt (og Frelsesarmeens) klare avholdsstandpunkt.  
Dette innlegget er en del av serien "Troens grammatikk"

Ingen kommentarer: