mandag 19. oktober 2015

En naturlig progresjon?

Spørsmålet kom av seg selv da jeg leste dagens vers:
Dette var tredje gang Jesus åpenbarte seg for disiplene etter at han var stått opp fra de døde.
Joh 21:14
Siden hendelsen som gjerne kalles Peters fiskefangst er den tredje gangen Jesus åpenbarer seg for disiplene, er det spennende å lete etter en progresjon i disse åpenbaringene. Og den er der:
  1. På kvelden på oppstandelsesdagen viste han seg for dem «bak stengte dører». Han sendte dem ut, og han åndet på dem og sa: «Motta Den hellige ånd!». De ble utrustet med autoritet! 
  2. Åtte dager senere er de fortsatt bak lukkede dører, men de var kanskje ikke «stengte» lenger? – de var nok på gli. Det er et oppgjør med nøling og vaklende tro. 
  3. Tredje gang er de ute i det fri i et arbeid som symboliserer alt det de er kalt til å gjøre for mennesker. Evangeliet relateres til det vanlige livet. Jesus er der de er. Gjennom det han gjør og sier, gir han disiplene enda engang et forbilde. Slik skal dere også gjøre: Oppmuntre til ny innsats, ta imot det disiplene har å bidra med og gi dem mat i alle forståelser av ordet.
Den røde tråden i de tre hendelsene er «freden». I de to første åpenbaringene er fredshilsenen: «Fred være med dere!» med i beretningen. Det er den ikke i den siste fortellingen, men hele fortellingen oser av fred.

Men fortellingen fortsetter. Fred betyr nærvær av Jesus, ikke fravær av utfordringer og forfølgelse.

Dagens ‘manna’:

Jesus ønsker og viser progresjon
--------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: