tirsdag 11. august 2015

Hellighet og den fysiske rammen


Jeg har flere ganger i denne serien kommet inn på kollektiv hellighet: Det at vi som ”de helliges samfunn” sammen utgjør et åndelig tempel.

Når jeg bruker tempelallegorien på individnivå, er kroppen bildet på forgården. Det er mulig å overføre dette til fellesskapsnivå. At menigheten bryr seg om medlemmenes fysikk trenger et fokus. Da kan jeg stille noen kontrollspørsmål:


Burde menigheten være et forbilde i sunnhet med frukt og grønt i stedet for "kirkekaffe" og kjeks? (flere steder er det blitt populært)

Burde vi tilby fysisk aktivitet i regi av menigheten – eller i det minste oppfordre til å spasere eller sykle til samlingene dersom man har mulighet for det? 

Det handler faktisk om hellighet å ta vare på det fysiske, inkludert kroppene våre og det fysiske miljøet (les naturen).

Likevel – i dag ønsker jeg å rette fokus mot den fysiske rammen vi utfører vår gudstjeneste i. Det vekker alltid sterke følelser når det blir snakk om hvordan møtelokalet ser ut. Hva får mennesker til å tenke på Guds hellighet når de kommer inn i det lokalet der du gjør din gudstjeneste? 

Det er flott med sakrale uttrykk, men er det ikke flott når den fysiske rammen også kan gi rom for omsorg og nestekjærlighet? Derfor har jeg valgt bildet fra Templet da det ble benyttet som sovesal for hjemløse tiggere som illustrasjon i dagens blogg. 

Da Jesus renset templet var det forgården han ryddet, men han var tydelig på at det var en del av helligdommen!(1) Bakgrunnen for renselsene var ikke et angrep på næringslivet som utspant seg, men at det hadde hovedfokus og stengte veien til det hellige for dem som falt utenfor. Når forgården var ryddet, ble det plass for dem som ville fram til Jesus for å bli betjent av ham. Det handler om et holistisk perspektiv. 


I et åndelig perspektiv kan alt bli Guds "katedral". Men når et møtested har som hovedhensikt å være ramme for gudstjeneste kan det være på sin plass å spørre om det er irrelevant hvordan det ser ut. Det må i hvert fall ikke stenge slik at mennesker ikke finner fram til Jesus. Hva gjør vi med hensyn til det fysiske i "vår kollektive hellighet"?

Dagens 'manna':
For mitt hus skal kalles et bønnens hus for alle folk (2)
-----------------------
(1) Joh 2:13-16
(2) Jes 56:7b

Ingen kommentarer: