tirsdag 17. september 2013

Mat er mer enn mat

Jeg forsøker å få med meg trender. Derfor har det ikke gått hus forbi at nordmenn blir stadig mer opptatt av mat. Kokebøker, matprogrammer både TV og radio har allerede vært sikre satsingsprosjekter i mange år. Mat er ikke lenger ”bare mat”. Det er en variasjon og en eksperimentering i stadig nye smaker og råvarer. 

I tillegg er rammen rundt maten en del av selve matopplevelsen. Mat er altså mer enn mat som næring kun for å overleve. Derfor skulle jeg tro at det vil være letter for nordmenn å forstå ”dobbeltheten” i Jesu svar på disiplenes invitasjon ”Kom og spis!”:
«Jeg har mat å spise som dere ikke vet om», svarte han.Joh 4:32
Disiplene forsto det ikke. Sannsynligvis tok de det som et ”nei takk!”, mens Jesus inviterte dem inn i et fellesskapet der mat er mer enn mat: Det aspektet som gjør at et måltidsfellesskap også har en åndelig dimensjon som gjør matopplevelsen til en fellesskapsopplevelse som også inkluderer noe større. Det er det Jesus formidler, det er det Johannes har forstått, og som han forsøker å videreformidle til meg. Evangeliet handler ikke bare om det som ligger utenfor hverdagen, utenfor denne verden, men er en vital del av virkeligheten her og nå. Det må bare sees og gripes i tro – gjerne over et måltid mat eller en kopp kaffe – det blir måltid av sånt.

Dagens ’manna’:
Mat er manna og manna er mat
--------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes 

Ingen kommentarer: