lørdag 17. august 2013

Mellom linjene

Det er alltid noe å lese ”mellom linjene”. Dersom det ikke innebærer at tolkningen av det som ikke står, endrer det som står, kan en slik lesning være veldig nyttig. Når jeg leser kontrakter er jeg veldig opptatt av også å lese det skjulte, men jeg finner teknikken nyttig også når jeg leser Bibelen. Jeg tror det er viktig å lese hva som ikke står i dette verset:
Den som kommer ovenfra, står over alle. Den som kommer fra jorden, er av jorden og taler jordisk. Han som kommer fra himmelen, står over alle.
Joh 3:31
Hvilken skjult melding ser jeg her?

Det er like sannsynlig at ”Den som kommer fra jorden” er en beskrivelse av Døperen selv som at ”Han som kommer fra himmelen” er Jesus. Altså om seg selv sier han "jeg taler jordisk" men han sier ikke at Jesus som kommer fra himmelen ”taler himmelsk”. Den mest sannsynlige grunnen til at han ikke sier det direkte er, at disiplene hans ikke ville forstått det. De hadde jo hørt Jesus tale, og språket han brukte var det samme som de selv brukte: arameisk, absolutt et jordisk språk. Døperen var en av de få som forsto det himmelske i det Jesus talte og gjorde. I et himmelsk perspektiv eksisterer ikke ”konflikten” bak spørsmålet som denne lille talen er et svar på.

Dagens ’manna’:
Når det er noe jeg ikke forstår, kan det være nyttig å se det i et himmelsk perspektiv.
--------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: