torsdag 12. juli 2012

”Gudfeldighet”

Det er mange år siden jeg hørte ordet første gang. Jeg har også mange ganger hørt spørsmålet: Er det Gud eller er det en tilfeldighet? 
Der hvor et mennesket i Kristus ser Gud, ser det naturlige mennesket en tilfeldighet. 
Tenk om det er min holdning som avgjør om det er Gud som tar kontroll over tilfeldighetene som kommer i min veg?

Jeg har allerede oppholdt meg i Ef 2:10 et par dager. Det er tettpakket av åndelige sannheter. Derfor blir det også dagens vers:
For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.
Ef 2:10 
Noen stresser med å finne de ferdiglagte gjerningene – Guds vilje for dagen i dag. Jeg vet at det er slik fordi jeg har gjort det selv, men det er den gamle skapningen som vandrer med skuldrene hevet og leter fordi han bare er i stand til å se tilfeldige trivialiteter. Dersom jeg er en ny skapning i Kristus, blir gjerningene jeg vandrer i til Guds ferdiglagte gjerninger. Dagens møte med et menneske, planlagt eller tilsynelatende tilfeldig, kan bli en ”Gudfeldighet”. Det er fordi Gud er evig. Det betyr at han både er bak meg og foran meg på min vandring. Han ser min innstilling og lar dagens gjerninger bli hans ferdiglagte. Jeg tror det er så enkelt at det derfor blir nesten umulig å gripe med tanken. Men for troen er alt mulig!

Kanskje det var det den kjente islandske prest og skald Hallgrímur Pétursson* hadde fanget da han skrev den morgenbønnen som alle islendinger kan og som var den første bønnen jeg lærte da jeg kom dit for 30 år siden:
Dagens ’manna’:
Nú er ég klæddur og kominn á ról,
Kristur Jesús veri mitt skjól,
í guðsóttanum gef þú mér
að ganga í dag svo líki þér.
Og i min, litt frie, oversettelse:
Nå er jeg kledd til en dag på nytt.
Jesus Kristus, mitt liv beskytt!
I Gudsfrykt hjelp du meg til
Å vandre i dag slik som du vil!
_______________________________________
* Hallgrímur Pétursson (1614-1674) er sannsynligvis mest kjent for sine 50 pasjonssalmer, en for hver dag i fastetiden og inn i påsken. Den enkelte salme er en perle og til sammen utgjør syklusen en av litteraturhistoriens skatter – men den er også full av evangelisk sannhet og innsikt – skapt av en mann som selv kjempet med lidelse ettersom han var blitt rammet av spedalskhet da han skrev verket. Her kan du prøve deg på islandsk: Passíusálmar

Ingen kommentarer: