mandag 21. februar 2011

Sennepstanker

For temmelig nøyaktig 35 år siden var jeg i Norwich og kollekterte i forbindelse med ”The Annual Self-Denial-Campaign”. På dagtid besøkte jeg butikker og på kveldstid var det private hjem som ble besøkt. Til min store overraskelse fant jeg Colman’s Mustard Shop som utelukkende solgte sennep i alle varianter. Jeg trodde ikke at det var mulig å drive en butikk med et så ”snevert” produkt. Men der tok jeg feil. Sennepen overrasker!

Og – det er kontrasten mellom det lille frøet og det store sennepstreet som er Jesu fokus i en av ”Guds rike liknelsene”*. Jeg ser den like mye som en profeti som en liknelse. Da Jesus fortalte den, kunne man kanskje betrakte Guds rike som et frø, mens det i dag er et stort tre. Liknelsen beskriver Gudsrikets overraskende vekstpotensial.

Det ligger en visdom her. Det er faktisk lettere å begynne med å så et lite frø, enn å flytte hele trær, for ikke å si hele skoger. Guds strategi er å begynne med frøet. Menneskets strategi er å begynne med treet. Liknelsen utfordrer meg til å se mulighetene i frøet når jeg skulle ønske at treet allerede var på plass. Det er Guds rike det handler om. Da må jeg bruke hans metode.

* Mark 4:26-34

Ingen kommentarer: