søndag 12. september 2010

Tvert imot - den eneste måten å sette spor på

Når du kommer til Oslo er det veldig sannsynlig at du tar en tur på Karl Johan. Da går du i sporene til mange kjente mennesker, og noen spor er mer synlige enn andre. I elleve år spaserte Henrik Ibsen daglig fra Albinsgate via Nasjonalteateret til Grand Cafe og for fire år siden ble 50 sitater lagt ned i fortauet langs denne ruta. Det er artig å gå der og gjenoppfriske minner fra norsktimene på skolen. 

Jeg savner et sitat:
Henrik hadde vært syk i lengre tid. En søster kikket inn til ham en morgen: ”I dag ser du bedre ut, Henrik!” sa hun. ”Tvert imot!” svarte Henrik og døde.

Pussig sammentreff, men det sier ganske mye om Ibsen. Mange av stykkene hans handler om å stå for noe og ta konsekvensen av det man mener og tror. Det er kanskje hans eget livsmotto som kommer til uttrykk i Brand: "Det, som du er, vær fuldt og helt og ikke stykkevis og delt" – I så fall er ”Tvert imot!” et verdig punktum på et liv, og et passende tilsvar til noe som sannsynligvis var et velment spill for å oppmuntre.

…for det handler om å være helhjertet. Jeg fascineres av mennesker som går 100% inn for det de står for. I de siste månedene har jeg igjen latt meg inspirere av Samuel Logan Brengle. Her er hans hjertesak: 
”Det er helligheten… vi må ta vare på. Hvis ikke forråder vi salvasjonister det vi ble betrodd. Vi mister vår fødselsrett og opphører å være en åndelig kraft på jorden. Vi vil ha navn av å leve og likevel være døde, herligheten vil forsvinne, og vi blir lik Samson med avklippet hår, akkurat som andre mennesker.”
Brengle lærte og levde fullt og helt. Derfor var han ikke akkurat som andre mennesker. I dag handler det om å være helhjertet: ”Og dersom du søker Herren din Gud der, skal du finne ham når du søker ham av hele ditt hjerte og hele din sjel”(1)
…og når du og Gud har funnet hverandre, blir du litt ”tvert imot”. Sammen setter dere spor der dere går.
-------------------------
(1) 5 Mosebok 4:29-31
Publisert i Krigsropet #37 2010 - PDF

Ingen kommentarer: