søndag 6. juni 2010

Henrik, Cornelis & Paulus

De kommer fra hvert sitt land. Det er 2000 år mellom dem. Bare en av dem lever i dag. De er veldig forskjellige av utseende. Henrik høy, slank og pertentlig. Cornelis stor, kraftig og bohemaktig. Navnet til Paulus røper at han var lav av vekst og i perioder var han avskyelig å se til. Men disse tre samler seg i ett budskap:

I boka ”Måtehold i grådighetens tid” hevder Henrik Syse at et samfunn som øver seg opp i måtehold og moderasjon, vil kunne møte framtiden med større trygghet enn et samfunn som overgir seg til overdreven nytelse.

Dersom du har noen år bak deg, har du sikkert nynnet med i Cornelis Vreeswijks sang:

Du kan ingenting ta med dig dit du går,
nej, du kan ingenting ta med dig dit du går.
Du behöver inga penningar
när du vid porten står
och du kan ingenting ta med dig dit går.


...og dersom de hadde levd samtidig, tror jeg Paulus hadde blitt med Cornelis i en duett: ”Ja, gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning. For tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den.” (1)

I det siste har vi sett hvordan den globale finanskrisen har rammet Hellas. Andre land er fortsatt i faresonen. Årsaken til finanskrisen kan summeres opp i ordet ”grådighet” og som med synden generelt, rammes de uskyldige ofte hardest.

Finnes det en medisin?
Paulus gir et alternativ til skadelig begjær og kjærlighet til penger: ”Jag etter rettferdighet, gudsfrykt, tro, kjærlighet, utholdenhet og ydmykhet.”

Hadde Paulus og Cornelis levd da Kjell Magne Bondevik oppnevnte Verdikommisjonen den 30. januar 1998 tror jeg de hadde vært med, men Henrik Syse ”representerte dem” i sekretariatet. Verdikommisjonens største verdi var at den utfordret. Vi blir utfordret når det fokuseres på verdier som ikke lar seg definere med et kronebeløp. Henrik, Cornelis og Paulus utfordrer fortsatt i 2010. Det trengs!
---------------------------------
(1) 1 Timoteusbrev 6:6-12
Publisert i Krigsropet #23 - 2010 

1 kommentar:

Jan Risan sa...

Din daglige var, som vanlig, bra, Jostein. Dette temaet er jeg svært opptatt av - måtehold som motsats til grådighet og gjerrighet.

Legger ved en lenke til den bloggen der også jeg omtalte Syses ypperlige bok:
http://janrisan.blogspot.com/2010/04/matehold-den-viktigste-av-de-klassiske.html