søndag 14. mars 2010

Brødet fra himmelen

I ”oppkjøringen” til denne søndagens tekst har bibelavsnittene vært innom brødundrene: Mannaen i ødemarken, og mettingen av 5000 menn pluss kvinner og barn. Jesus henviste til begge begivenhetene før han sa:
    «Guds brød er det brød som kommer ned fra himmelen og gir verden liv.»
    Joh 6:24–36
Hver gang jeg leser Johannes evangeliet er jeg stolt og glad for å stå i en reformert tradisjon. Johannes fortolker Jesushendelsen spiritualistisk, og viser hvordan menneskene er opptatt av det fysiske:
Kvinnen ved brønnen vil drikke det levende vann slik at hun slipper å komme til brønnen å trekke opp mer vann. Menneskene som ble mettet av fem brød i ødemarken vil ha ”Brødet fra himmelen” og skjønner ikke at det allerede er gitt dem i Jesus, livets brød.

Jeg har ingenting imot bruk av symboler når åndelige sannheter skal illustreres – snarere tvert imot kan det hjelpe oss til lettere å gripe det de skal illustrere. Det er først når symbolene, tappet for innhold, blir et mål i seg selv at det er viktig å stille kritiske spørsmål. For noen år siden skrev en artikkel om dette på wikipedia. Dersom du er interessert i å lese mer finner du artikkelen her:

Spiritualistisk sakramentforståelse

Velsignet søndag!

Ingen kommentarer: