mandag 15. februar 2010

Vi trenger flere nakne kvinner!

Dette er ikke et innlegg mot kirkevekstbøker eller ditto kurs. Jeg har selv skrevet et par bøker om emnet, og antallet kurs og bibelhelger som jeg har arrangert med dette fokus har jeg ikke oversikt over.
Da jeg i 1989 oppdaget ”fagfeltet”* ble jeg veldig fascinert av at akademisk forskning var benyttet for å skape et verktøy som kunne benyttes i utbredelsen av evangeliet.

Etter mer enn 20 år må jeg innrømme at jeg kan bli fryktelig lei av teori. Teorien kan være grei nok dersom utgangspunktet er riktig. Det er her ordtaket ”Nød lærer naken kvinne å spinne” kommer til anvendelse. Dersom ikke nød drevet fram av kjærlighet er grunnlaget for de metodiske grepene, er det likegyldig hva vi holder på med. Egentlig rart at dette ikke sitter i ryggmargen på oss ettersom et av Bibelens mest leste kapitler har dette som tema:
    dersom jeg ikke har kjærlighet,
    da har jeg ingen ting vunnet.

    1 Kor 13:1–7
...sa Paulus. Det var den som drev ham. Til kirkevekstteoriens forsvar kan jeg si at den som regel avdekker dette aspektet. Men det pakkes inn i funn som viser mangel på ”livsnære grupper” og ”varme relasjoner”. Dersom jeg ikke har kjærlighet, har jeg ingen ting vunnet.

* Ved teologiske læresteder er kirkevekst en del av missiologi-disiplinen.

Ingen kommentarer: