tirsdag 24. februar 2009

Tjuvstart

Veldig mange løp er avhengig av en god start. Slik er det også med livets viktigste løp:

Starteren ropte ”Klar” i Getsemane, ”Ferdig” på Golgata og ”Gå” på Galileas fjell for snart 2000 år siden. Det var ”klart” da han sa: ”så la viljen din skje.” (Matt 26:42), ”ferdig” da han sa: «Det er fullbrakt!» (Joh 19:30) og ”Gå!” kom i klartekst da han under avskjeden ga etterfølgerne oppdraget som vi fortsatt har som vårt kall: ”Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler!” (Matt 28:19).

Dersom jeg skal fullføre løpet er det viktig at jeg ikke tuller i de tre stadiene. Det begynner med en overgivelse til Guds gode vilje for meg, men jeg kommer ikke videre før jeg har akseptert ”ferdig” – det som skjedde for meg da Jesus ga sitt liv. Oppdraget er klart og løpet er i gang på hans ”Gå!”. Skjer det en feil i starten kan det føre til ”diskvalifisering”. Det fine i dette løpet er at starteren kaller meg tilbake til start igjen og igjen for at jeg skal få begynne på nytt. Et hvert ”prosjekt” i Guds rike er som et ”lite løp” i det ”store løpet”, og alle må gjennom den samme startprosessen: Det er ”klart” når vi forstår at det er i tråd med Guds vilje, det er ”ferdig” når det er ”bedt igjennom” på grunnlag av Jesu seier og så er det å vente på den rette tid: Hans "Gå!"

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg har de sidste 2-3 uger gået tænkt på Gal 5. For mig har det vakt tanker om, at tage fortiden og vore traditioner som mennesker og kristne op til revision.

Hvorfor gør vi de ting, vi gør? Gør vi dem fordi Gud beder os om det, er de en del af "løbet", der blev skudt igang i Galilæa med Mat 28:19?

Eller bliver vi "omskåret", følger vi verdens gang og traditioner, og måske endda tilpasser vore egne, for ikke at stikke ud og være anderledes? Gemmer vi os som kristne istedetfor at stå ved vores tro?

I den aut. danske oversættelse af bibelen fra 1992 står der i Gal. 5:7-10a : "v7 I var kommet godt i gang. Hvem har hindret jer i at adlyde sandheden? v8 Det er ikke ham, der kaldte jer, der har overtalt jer til det. v9 Den mindste smule surdej gennemsyrer hele dejen. v10 Jeg har den tillid til jer i Herren, at I ikke vil mene andet."

I den engelske NIV siger vers 7 "You were running a good race. Who cut in on you and kept you from obeying the truth?"

Lad os komme tilbage i løbet!

Jostein Nielsen sa...

Takk for en fin respons! Jeg løp også "orientering" i min ungdom. Jeg vet ikke om det er en kjent sport i DK, men man starter med et kort hvor det er avmerket poster og så orienterer man med kort og kompass i terrenget. Det hjalp ikke om man løp aldri så sterkt dersom retningen var feil. Når det skjedde måtte jeg tilbake til siste kjente orienteringspunkt - noen ganger var det som å "starte på nytt". Når vi føler at ting fører galt av sted er det viktig for oss kristne at vi vender tilbake til siste kjente orienteringspunkt og starter på nytt!