mandag 17. mai 2010

Gjemsel

Det var en av barndommens favoritter. ”Tampen brenner!” var en variant. ”Gi lyd!” var en annen. Felles for de to var signaler som skulle føre den som lette til målet. Poenget med hele leken var jo at alle ble funnet til slutt.
    Da Jesus hadde sagt dette, gikk han fra dem og skjulte seg for dem.
    Joh 12:35–36
Jesus brukte ”gjemsel” som et pedagogisk virkemiddel. Han hadde fortalt disiplene at de bare ville ha lyset hos seg en kort tid og at de måtte tro på lyset slik at de selv kunne bli lysets barn. Siden det står i Johannes er jeg ikke sikker på om disiplene forsto poenget med at han gikk fra dem og skjulte seg før ”alle brikkene falt på plass” etter oppstandelsen. Var Jesu poeng at de skulle forsøke å finne ham da han skjulte seg? I så fall ville de ha vist at de hadde forstått poenget med at det er han som er verdens lys. De forsto det i hvert fall siden.

Det tror jeg at jeg også gjør, og når jeg opplever at han ”skjuler seg”, søker jeg, og jeg kan merke når ”tampen brenner”, og gjør jeg ikke det roper jeg ”Gi lyd!” og i sin raushet kommer det som regel et lite signal slik at jeg kan fortsette å vandre i lyset.

Ha en velsignet nasjonaldag!

Ingen kommentarer: