søndag 25. oktober 2009

En sånn som mamma fikk?

Det er ikke lett å holde noe skjult dersom et barn har del i hemmeligheten. Følgende episode er en morsomhet i vår familie: Jeg hadde et ærend i sentrum med fireåringen vår på ”slep” – det føltes i hvert fall slik, for vi fikk knapt med tid. ”Vi må skynde oss ellers får vi parkeringsbot!”, sa jeg. Fireåringens oppklaringsspørsmål kom kontant: ”En sånn som mamma fikk?”. Det som skulle være en hemmelighet mellom mor og datter ble til en munterhet. Likevel - det er aldri hyggelig å få bot, eller ”forenklet forelegg” som det vel heter på fagspråket..

I dag er det ”Bots- og bededag” (1). Om du kommer inn i et Frelsesarmélokale vil du finne et bønnested som kalles botsbenk. Vi som har gjort Frelsesarmeens oppdrag til vårt har et litt ambivalent forhold til navnet, og mange steder brukes andre navn: Bønnealteret, nådestolen eller ganske enkelt alteret. I den grad navnet ”botsbenk” ikke utelukker at stedet også kan brukes til generell bønn og innvielse, er navnet med på å bevisstgjøre et viktig aspekt ved kristenlivet. 

William Booths "profeti" har fått mye oppmerksomhet i store deler av det kristne landskap. Booth sier blant annet at det i den siste tid vil være ”tilgivelse uten bekjennelse og omvendelse”. Boten er verken mer eller mindre enn bekjennelse og omvendelse. Det blir ingen frigjøring uten. Mange sliter med forskjellige former for avhengighet – også kristne. Det nytter ikke å gjøre boten om til en rite eller en øvelse. Det vil være å gjøre den til et ”forenklet forelegg”. En slikt forelegg vil bare gi oss en følelse at vi har ”ordnet opp i problemet selv”. 
Kommer vi med vår bekjennelse og vilje til omvendelse – er boten allerede betalt.
------------------------------------------------
(1) Matteus 3:7-12
Publisert i "Krigsropet" nr. 44 2009 - PDF

Ingen kommentarer: