mandag 20. juli 2009

Retro

Jeg velger å beskrive retro som ”den moderne renessansen”. Gamle stilarter kommer på mote igjen for en periode. Det er ”moderne” å være ”gammeldags”. I hvert fall dersom man gjør det bevisst – vi stakkarene som er det uten å vite hva vi holder på med blir neppe tildelt bonuspoeng. At noe vender tilbake er ikke nytt – derfor virker det litt rart at Jesus sier:
    Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre.
    Joh 13:31-35
Det er ikke et nytt bud at vi skal elske hverandre. På spørsmål om hvilket bud som er det største svarte Jesus at du skal elske Herren Gud og din neste som deg selv (Matt 22:39). Hva er det med det nye budet som er annerledes enn å elske sin neste som seg selv?
Svaret kommer i neste ledd: Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.
Han går mye lenger enn å gjenoppfriske et ”gammelt” bud. Det er faktisk helt nytt. Målestokken på min kjærlighet til andre er ikke lenger min egen kjærlighet til meg selv, men Jesu kjærlighet til menneskene. Den fullstendige oppofrelse. Det klarer jeg ikke. Godt at det er med hans kjærlighet det skal elskes, og ikke med ”mine” mer eller mindre vellykkede forsøk på kjærlighet. At det faktisk kan skje gjennom et menneske er et av Guds mysterier.

Ingen kommentarer: