onsdag 3. mai 2017

Til stede som menneske – en tid for alt *

ENGLISH

«Frels meg!» 

sa jeg under noen av intervjuene vi gjorde med deltakerne på aspiranthelga for en drøy måned siden. Melissa svarte: 

«La oss bli kjent først!»

Jeg likte det svaret, og det var tydelig at aspiranten hadde forstått viktighetene av å bygge relasjoner for å kunne formidle evangeliet på en god og troverdig måte. Kanskje hadde hun lært det av Jesus da han åpenbarte seg etter oppstandelsen:
«Det er jeg. Ta på meg og se! En ånd har ikke kjøtt og bein, som dere ser at jeg har.»
Luk 24:39
For at de skulle tro ham, måtte Jesus være tilstede som menneske. Jeg tror dette er viktig undervisning å ta med seg som en Jesu etterfølger. Det er OK og viktig med bibelkunnskap, men om jeg møter mine medmennesker som en teolog og ikke som mennesket Jostein, mister jeg muligheten til å vise hva evangeliet ‘gjør’.  Det kan drukne mens teologen Jostein underviser om hva evangeliet ‘er’. 

Jeg slet lenge med å forstå Grundvigs aforisme: «Menneske først – kristen så!», men jeg har landet på at spissformuleringen er viktig. Dersom jeg ikke først og fremst er menneske blant mennesker, blir ikke ‘inkarnasjonen’ = Jesu tilstedeværelse i sin kropp i verden gjennom meg, det Gud ønsker at den skulle være.

Så kjære Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1), selv om jeg elsker salmene og sangene dine og er takknemlig for at du hadde visjonen til den fantastiske folkehøgskolebevegelsen, vil de som kjenner meg muligens undres over at jeg i dag velger følgende

Dagens ‘manna’:

Menneske først, kristen så!
... det hadde jeg neppe gjort for noen år siden, men du har et poeng!
------------------------------------------
(1) Portrettet viser ham i en mild versjon
 * 'en tid for alt' er knyttet til Bibelens undervisning om at "Alt har sin tid" - Fork 3
Denne serien handler om undervisningen i tiden mellom påske og pinse.

Ingen kommentarer: