lørdag 8. oktober 2016

Det handler om jul hele året

Da jeg kjørte til flyplassen for et par kvelder siden, oppdaget jeg at julelysene alt var tent over hovedveien her i Chisinau. Det er mulig at de ble tent så tidlig på grunn av gårsdagens årlige feiring av byen, men det er deilig med ekstra lys på mørke høstkvelder.

Åndelig sett ønsker jeg å feire jul hver eneste dag gjennom hele året.

Da jeg i går slo fast at ‘Hellighet handler om samvær’ – hadde den engelske versjonen et ord som har en dypere mening enn det vi forbinder med samvær – nemlig kommunion. Ordet brukes også på norsk, men stort sett innenfor det religiøse språket. Kommunion defineres som: ‘deling eller utveksling av personlige tanker og følelser, særlig når dette skjer på et mentalt eller åndelig plan’, og de som kjenner ordet på norsk forbinder det gjerne med nattverd.

Dersom hellighet er en del av denne verden, forutsetter det at jeg er i «kommunion med Kristus» i verden. Dette forutsetter igjen en inkarnasjon, som betyr at Jesus kommer til verden ved meg og enhver gjenfødt etterfølger.

Når dette skjer, blir hele verden til et «Betlehem» = et «Brødhus». 

Jesus refererte til seg selv som livets brød (1). Når jeg deler mitt liv i kommunion med denne verden gjennom ‘utveksling av personlige tanker og følelser’, er det livets brød jeg deler. Det skjedde på en restaurant i Sofia sist tirsdag sammen med to nye venner fra Norge. Det vil skje når jeg lever livet mitt her i «Betlehem» i dag, for «Betlehem» er der hvor Jesus kommer til verden. Det er mysteriet og underet med den pågående inkarnasjonen, og det er selve kjernen i alt hellighet handler om.

Dagens ‘manna’:

Hellighet handler om daglig å la Betlehem-mysteriet bli virkelighet
---------------------------------
(1) Jesus svarte: «Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.»
Joh 6:35

Ingen kommentarer: