lørdag 7. desember 2013

Brød fra hjertet

Jeg er vokst opp med hjemmebakt brød. Det var godt – bedre enn kjøpebrød, men behovet for å bake var nok heller drevet av økonomiske motiv enn gastronomiske. Om du hadde spurt min mor om oppskriften, hadde du ikke fått den. Hun hadde nok en form for oppskrift i hodet, men jeg liker å tenke at hun bakte med hjertet. For det var det beste brødet. 

Hun ga meg en gang en oppskrift, men resultatet mitt ble bare noe som liknet litt. Det var ikke ”ekte”.

Det brødet som kommer fra Guds hjerte er helt spesielt, og det aller beste:

«Guds brød er det brødet som kommer ned fra himmelen og gir verden liv.»
Joh 6:33
Det kan ikke kopieres. Det kommer bare i en variant. Det kommer fra ham og det kommer fra himmelen. Og folket lar seg begeistre. Da sa de til ham: «Herre, gi oss alltid dette brødet» (v 34). Selvfølgelig vil vi ha det. Men tar vi utfordringen som det innebærer? For velger jeg det, velger jeg bort noe annet. Det var en stor utfordring i Jesu samtid, og den er ikke mindre 2000 år senere. 

Er det ikke tidsånden som gjør at vi vil ha frihet til å velge alle alternativene, ha alle muligheter åpne? Derfor skulle vi helst hatt oppskriften på "livets brød" slik at vi kunne bakt brødet når det passet oss. Da kunne vi tilsatt litt etter egen smak, tilpasset ”ordet” slik det passet oss - skapt Gud i vårt bilde, så slapp vi å la oss forme til hans. Det ville vært veldig OK – ville det ikke? Nei, det ville ikke det, men likevel er det det som veldig ofte skjer.
 

Dagens ’manna’:
Oppskriften er Guds og hans alene!
-----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: