lørdag 5. oktober 2013

Barmhjertighetens hus

Da vi for 15 år siden kjøpte en nedlagt skole og begynte et langvarig og spennende oppussingsprosjekt, var vi opptatte av at det skulle være et sted som var preget av Guds fred. 

I ettertid har vi oppdaget at mange av lærerne gjennom de 92 årene bygget fungerte som skole, formidlet kristentroen med et brennende hjerte. Det har også satt sitt preg på stedet. Vi snakker fortsatt om stedet som Brødsjø, og har ikke lånt navnet til ”Fredens bolig” i Lommedalen.

Å få oppleve Guds fred, er som å oppleve hans nåde og barmhjertighet. Så ”Barmhjertighetens hus” kunne kanskje også passet? Men det er ikke navnet på et hus, men en dam:
Ved Saueporten i Jerusalem ligger en dam som på hebraisk heter Betesda. Den er omgitt av fem bueganger. Joh 5:2
Bakgrunnen for å kalle en dam for Betesda (Barmhjertighetens hus), hadde muligens sammenheng både med de undrene som av og til skal ha skjedd der og som førte til at en stor mengde syke samlet seg der. Syke og lamme var også ”verdige” mottakere av almisser – som egentlig er ”barmhjertighetsgaver”. Det er interessant at Jesus legger veien om Saueporten og Betesda under høytiden. Høytid er ikke begrenset til gudstjeneste, refleksjon og kontemplasjon, men inkluderer barmhjertighet. Også der er Jesus et forbilde.

Dagens ’manna’:
Høytider er også tid for barmhjertighet
----------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes



Ingen kommentarer: