søndag 30. januar 2011

”Kom og frels katten min!”

”Når nøden er størst, er hjelpen nærmest” heter det i et norsk ordtak. Men dette var Moldova og den første telefonen om hjelp som jeg mottok etter ankomst høsten 2004 var: ”Kom og frels katten min!”

Den fortvilte dama kunne fortelle at katten hadde hoppet fra balkongen og over i et høyt tre, og derfra kom den verken tilbake eller ned. På opplysningen hadde hun fått telefonnummeret til ”Frelses”armeen – kunne vi hjelpe? Kanskje ikke akkurat slik hun hadde ventet, men hjelp ble formidlet.

Siden skulle det bli mange telefoner og besøk av mennesker i både materiell og åndelig nød. Slik er det overalt i verden.

Legekunstens far, Hippokrates levde etter følgende motto: ”Av og til lege, ofte lindre, alltid trøste!” Jeg tror han hadde oppdaget noe som er viktig å ta med seg inn i hverdagen. Den byr på utfordringer både i eget liv og i møte med alle former for nød. Bibelen gir oss noen eksempler:

Disiplene ble stemplet som ”lite troende” da de fikk panikk i et voldsomt uvær på sjøen. Jeg vet ikke om jeg ville brukt en slik karakteristikk. Selv om de hadde sett Jesus gjøre under, ante de ikke hva han kunne gjøre med vind og bølger. Likevel vekket de ham med: ”Herre frels! Vi går under!” – om troen var liten, holdt det i massevis!(1)

Paulus skriver om nøden han opplevde i Asia som var mer enn han kunne bære. Han trodde han skulle dø, men stolte på Gud og ble reddet. Nå skriver han fordi han vet at han har mer som venter og oppfordrer: ”Også dere må hjelpe til ved å be for oss. Når mange ber, vil takken for den nådige hjelp vi får, stige opp fra manges munn.”(2)

Når jeg har det tøft i livet er det godt å vite at det er noen som hjelper meg ved å være en forbeder. Noen ganger blir det en løsning, ofte en lindring, men det er alltid en trøst å vite at noen ber.
Nettopp fordi Gud alltid kan bruke meg som et redskap til trøst, er jeg frimodig i møte med mennesker i enhver form for nød. Ofte skjer det også lindring og ikke så sjeldent kommer det en løsning.

---------------------------------------
(1) Matteus 8:23-27
(2) 2 Korinterbrev 1:8-11
Publisert i Krigsropet #5 - 2011 - PDF

Ingen kommentarer: