tirsdag 23. juni 2009

Si meg hvem du omgås

…så skal jeg si deg hvem du er!

Ordtaket hørte jeg ofte som ung. Det var en påminnelse om hvilke venner man burde velge. Det er viktig å ha "skikkelige" venner. Men hvordan kan de som ikke er "skikkelige" bli "skikkelige" dersom ingen vil være venner med dem?
Og så sang vi:
”Men hvor din Frelser utestenges, der må ei heller du gå inn!”
Adolf Langsted mente nok godt da han skrev sangen i 1895 – men hva mente han?
Det ble tolket som at en ubefestet kristen skulle holde seg borte fra miljø som ikke hadde en kristen profil. Mange gjorde nettopp det. Ble du kristen meldte du deg ut av idrettslag og oppga et kulturelt og i noen tilfeller også politisk engasjement. Menigheten fylte behovet for sosial aktivitet. Dette har heldigvis snudd og "trenden" i dag er mer i tråd med Jesu egen filosofi:
    Senere var Jesus gjest i huset. Det kom også mange tollere og syndere og var sammen med Jesus og disiplene hans til bords. Dette så fariseerne, og de sa til disiplene: «Hvorfor spiser mesteren deres sammen med tollere og syndere?»
    Matt 9:9-13
Han var der det var behov for ham. Som kristen trenges jeg minst like mye ”utenfor” som "i" menigheten. Forutsetningen er at jeg er den jeg er, der jeg er! Håper at det er en del av "trenden".

Ingen kommentarer: