fredag 31. oktober 2014

Så menneskelig

Jeg tror de fleste liker når noe blir helt ordinært og ekte, med andre ord helt menneskelig. «Vi blir alltid mer glad i mennesker når vi lærer dem å kjenne og oppdager at de har feil og mangler» sa Vigdis på vegne av Bergen 1. korps da vi tok farvel med menigheten etter tre spennende år, og så fortsatte hun: «Og deg, Jostein, er vi blitt veldig glad i!»
  
Det ble en god latter i salen, og jeg tok det som et komplement. Jeg hadde vært tilstede med min menneskelighet. Det er når jeg blir redd for å gjøre feil, eller tror jeg må være en annen enn den jeg er, at jeg fristes til å spille en rolle i stedet for å være nær som menneske med den sårbarheten det er.

Også på det området er Jesus det store forbildet:

Nå er min sjel fylt av angst. Men skal jeg så si: Far, frels meg fra denne timen? Nei, til denne timen skulle jeg komme.
Joh 12:27
Så menneskelig – et sant menneske som vedkjente seg angsten da han visste at «Timen er kommet». Som menneske kunne han ha rømt unna, men det samme menneske så det ikke som et alternativ fordi han visste hva som var rett. I kriser er det faktisk ganske ofte at mennesker gjør akkurat det. De gjør det de mener er rett. Jeg har tidligere brukt eksemplet fra forliset til «Empress of Ireland». Da fortalte de overlevende at etter at salvasjonistene hadde oppdaget at det ikke var livbelter til alle, tok de av sine og ga til dem som ikke hadde og sa: «Det er lettere for meg å dø enn for deg!» Jeg regner med at de også var «fylt av angst», men de visste hva som var rett.

Dagens ‘manna’:

Gud, gjør det menneskelig å velge det som er rett hver dag!
-------------------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: