søndag 30. november 2008

Tanker på ”Verdens AIDS-dag” - 1. des.

Da man på midten av 1980-tallet oppdaget at et relativt nytt virus var i ferd med å utvikle seg til en verdensomspennende epidemi, kom det mange dystre spådommer om hvordan det ville se ut i verden etter 25 år. I deler av verden hvor informasjon og preventiver er lett tilgjengelig, har konsekvensene blitt begrenset. I de fattige verdensdelene, og i særdeleshet Afrika, har de verste spådommene gått i oppfyllelse.
Uansett om det er mange eller få som blir rammet, er det en tragedie for den personen som får diagnosen – og også for dennes familie og venner.
Da jeg jobbet på Sagavoll folkehøgskole tok vi opp temaet: Hvordan vil du forholde deg til et menneske som hadde fått diagnosen HIV-positiv. Det var interessant, og skremmende, at en stor prosent av studentflokken sa at det var avgjørende om vedkommende selv var skyld i at han hadde blitt smittet.

Et menneske i vanskeligheter trenger vår støtte uansett hva som er årsaken til elendigheten vedkommende har havnet i. Derfor trenger også den globale kampen mot denne epidemien vår støtte.

AIDS-problematikken forteller faktisk noe om Guds kjærlighet. Jeg regner med at et slikt utsagn kan virke overraskende, men jeg mener det. Når jeg advarte mine barn om farer, gjorde jeg det fordi jeg elsker dem. Den samme kjærligheten gjorde at jeg ga dem deres frihet. Frihet til å bevege seg. Frihet til å gjøre sine egne valg.
Gud har i sitt ord advart mot seksuell promiskuitet. Dette har han gjort av kjærlighet fordi han så konsekvensene, men den samme kjærlighet gir også mennesket frihet til å velge. Menneskets valgfrihet er faktisk også Guds dom. (Det skal jeg skrive mer om siden).
Det er nemlig slik at når et menneske velger å bryte med et åndelig prinsipp eller en ”verdslig lov” for den del, vil dette ofte få konsekvenser ikke bare for vedkommende, men for andre mennesker, og noen ganger for hele menneskeheten. Da rammes også mennesker som selv er ”uskyldige”. Jeg kan gi mange illustrasjoner på dette, men her nøyer jeg meg med å understreke at: Nettopp fordi mine valg ofte får konsekvenser for flere enn meg selv, er det viktig å ha en grunnvoll å gjøre sine valg på. Den grunnvollen har Gud gitt oss i sitt ord, og ved nåden og sannheten som kom med Jesus.

1 kommentar:

Frode sa...

Interessant! Hyggelig å finne bloggen din forresten.. Var en stund redd for at den alt hadde dødd ut! ;-)