tirsdag 18. mai 2010

Makt

”Makt” er et vanskelig tema, og den finnes i mange varianter. Når jeg underviser om emnet pleier jeg å trekke fram Max Webers tre former for autoritet:

1)Tradisjonell autoritet
2)Formell autoritet
3)Karismatisk autoritet

Kategoriene er langt på vei selvforklarende. ”Den syvende far i huset” er et eksempel på tradisjonell autoritet. Den formelle autoritet representerer den makt som ligger til en stilling jeg innehar i et hierarkisk system, mens Weber bruker Jesus som eksempel på en karismatisk autoritet. Han tenker da karismatisk i et videre perspektiv enn kun som en åndelig uttrykksform.

Jesus sier ikke så mye om dette, men i et kort møte nevner Pilatus hva han har makt til å gjøre med ham. Da svarer Jesus:
    «Du hadde ingen makt over meg dersom den ikke var gitt deg ovenfra. Derfor har han som har utlevert meg til deg, større skyld.»
    Joh 19:9–12
Det er litt vanskelig å vite hva Jesus mener med ”ovenfra” i denne sammenheng. Dersom han tenker på ”keiseren” dreier det seg om formell makt, dersom det er fra Gud, kommer vi inn i et vanskelig felt, noe bl.a. Paulus har skrevet om i Romerne 13 *.
Uansett virker det som om Jesus unnskylder Pilatus fordi han ikke har noe valg som forvalter av makt i det rådende system. Makt i en kirkelig sammenheng, er noe som må forvaltes med stor ydmykhet.

Gud, gi oss masse visdom til å bruke makt riktig!

* Se flere refleksjoner om Myndighetene

Ingen kommentarer: