søndag 26. juli 2015

Pust – et bilde på Den hellige ånd

Bibelen gir oss mange bilder på Den hellige ånd, og mange av disse bildene kan gjøre det lettere å forstå undervisningen om hellighet. «Pust» er et av de vanligste bildene, og det er med helt fra skapelsen av:
Da formet Herren Gud mennesket av støv fra jorden. Han blåste livspust i nesen på det, og mennesket ble en levende skapning.
1 Mos 2:7
Bildet av Den hellige ånd som en livgivende pust er vakkert, og samtidig får det mange ting til å falle på plass, som for eksempel at gjenfødelsen skjer ved Den hellige ånd. Det gjør det også mulig å forstå hva Paulus mente med: «det er i ham vi lever, beveger oss og er til» (Apg 17:28). Som oksygenet er livsviktig for mitt fysiske liv, er Den hellige ånds livspust livsviktig for det åndelige livet mitt. Det må ha vært et poeng for Jesus å vise dette etter oppstandelsen ettersom bokstavelig talt anskueliggjør det:
Igjen sa Jesus til dem: «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.» Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd».
Joh 20:21-22 
Hensikten med «pusten» er at jeg skal stå utrustet til «all god gjerning»:
Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse i rettferd, så det mennesket som tilhører Gud, kan være fullt utrustet til all god gjerning.
2 Tim 3:16-17
…og i forlengelsen av disse versene passer det med enda et Brengle-sitat:
Mens andre debatterer om Ordet er innblåst, så la oss spise det, drikke det, forkynne det og leve i det slik at vi lever i det endeløse livets kraft. Halleluja!*
Dagens ‘manna’:
Jeg puster i Åndens pust
------------------------------------
*“While others debate about the inspiration of the Word, let us eat it, drink it, preach it, and live thereby, and we shall live in the power of ‘an endless life’. Hallelujah!”
Samuel Logan Brengle in: ”A Month with Samuel Brengle” s 4

Ingen kommentarer: