mandag 30. november 2015

Så hva er galt med verden?

Det kan virke dramatisk når Johannes svarer «alt», og da kan det passe å sitere en setning som jeg første gang leste for 25 år siden: «Det skal veldig lite til før det som er helt riktig blir helt feil!» (1)

For det er ikke tvil om at verden var helt perfekt. Da Gud skapte verden, var det bare å konstatere: «og se, det var svært godt!»(2) 

Og, når jeg ser det gode i verden, er det ikke tvil i min sjel om at det kan være svært godt. Samtidig kan jeg bli litt oppgitt av all ondskapen.

Når EU vil hjelpe sin fattige nabo i øst og overfører 1 milliard euro (3) til den moldovske regjeringen for å skape utvikling i landet, er det klart at dette er godt. Men det skal «lite til» før det som er helt riktig blir helt feil. Pengene er forsvunnet. Ingen vet hvor de er. Det gjør at det lille som er av politisk og økonomisk troverdighet også er forsvunnet, og da påvirkes «alt» (4). Det er akkurat det Johannes skriver om:

For alt som er i verden – kroppens begjær, øynenes begjær og skrytet av alt en eier – det er ikke av Far, men av verden.
1 Joh 2:16
Ondskapen vi er vitne til når vi ser de fattige som blir frastjålet det som skulle komme landet og dem til gode, gjør det lett å forstå dagens vers. De som styres av begjæret på denne måten har ikke Fars kjærlighet i seg. De styres av grunnkreftene, av begjæret. 

Det er ikke feil å være sulten og ønske seg mat. Det er ikke feil å kjenne seksuell lyst og leve den ut innenfor rammen av ekteskapet. Det er ikke feil å forvalte sine evner og penger på en slik måte at det skapes nye verdier slik at verden blir et bedre sted for alle. 

Men - når begjæret tar overhånd; når overvekt blir et større problem enn hungersnød; når seksualiteten løsrives fra kjærlighet og blir forbruksvare; når alt handler om at jeg må bli rik og det skjer på bekostning av andre mennesker. Ja, da er verden korrupt og overlatt til grunnkreftene - den er under synd.

Derfor er det slik William Booth sa i sin første tale i Norge den 25 okt. 1887:
Jeg vil hevde at frelse gjennom Jesu Kristi blod er det eneste botemiddelet mot all denne nød og elendighet. 


Dagens ‘manna’:

Det finnes bare ett botemiddel.
-------------------------------
(1) Se refleksjonen: "Det er ikke gull alt som glimrer"
(2) 1 Mos 1:31
(3) Beløpet utgjør 1/8 av brutto nasjonalprodukt.

(4) Se rapporten i The Economist - 21. nov 2015
(5) Dette bildet er fra protestene i Chisinau den 6. sept. i år. Siden har det bodd folk i telt på plassen foran parlamentet, med større demonstrasjoner med jevne mellomrom. I går var det igjen storsamling. I duskregn, sterk vind og kun 3gr. Været spiller ingen rolle når folk er sinte, og de har grunn til det! 

Ingen kommentarer: