fredag 22. mai 2015

Maktmennesker

Jeg har tidligere hevdet at behovet for å ha kontroll må være en grunnleggende drivkraft hos mange mennesker. Derfor er det også noen som søker makt for å kunne utøve kontroll. Dette finner vi overalt i verden, og menigheter og kristne organisasjoner er ikke unntatt. Det er ikke alltid at maktmennesker har formell makt. Derfor er det jeg leste om Annas i går interessant. I dag leser jeg at:
Han var svigerfar til Kaifas, som var øversteprest det året. Det var Kaifas som hadde gitt jødene det råd at det beste var at ett menneske døde for folket.
Joh 18:13b-14
Det må ha vært en forvirrende situasjon. Lukas som har drevet grundig research før han skrev sitt evangelium, plasserer evangeliet inn i historien ved å referere til hvem som satt i de viktige politiske, administrative og religiøse rollene til enhver tid. I sin fortelling om Johannes døperen, forteller Lukas at han begynte sin forkynnergjerning «…i det femtende år av keiser Tiberius’ regjering; …osv … og Annas og Kaifas var øversteprester» (Luk 3:2)

Navnet tilser at det er absurd at det er mer enn en øversteprest, så her lukter det kreative løsninger forhandlet fram av en toneangivende familie som får det som de vil. Kanskje det ble rettet på ved at Annas og Kaifas tok annet hvert år? Men det er tydelig hvem som er den mektigste. Det er likevel interessant at Johannes gjentar opplysningen om at Kaifas hadde gitt jødene det råd at det beste var at ett menneske døde for folket. Tidligere forklarte Johannes at dette var en profetisk ytring «fordi han var øversteprest det året» (Joh 11:51). Da er det nærliggende å tenke at Johannes igjen bruker ironi for å få fram poenget sitt: Jødene overser sine egne religiøse ordninger som er sanksjonert av Gud selv. Det kan virke som at Johannes så det at Kaifas talte profetisk (mot sin vilje?) som et tegn på at Gud selv så Kaifas som den rette øverstepresten**.

Men det som måtte skje, det skjedde. Derfor kan det også være at Johannes tar med dette for å vise at «alle», også de uformelle «maktmenneskene», bidro til at det skulle skje.

Dagens ‘manna’:

Gud – bevar oss fra destruktive maktmennesker!
-----------------------------------
* Bildet er av "Det farlige maktmenneske" som Edin Løvås skrev i 1987 (da under tittelen "Maktmennesket i menigheten"). Boka hjalp mange til en bedre forståelse av maktspillet som kan finne sted - også i menigheter. Faren med boka var at folk begynte å lete etter maktmennesker istedet for å se at de aller fleste av oss står i en eller maktrelasjon der vi er den "sterke part". Men boka bidro nok også til at flere skjønte at de faktisk har makt som kan misbrukes. Det er det viktig å være bevisst på.
** Se: "Den Gud gir et embete, gir han også..."
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: