lørdag 20. desember 2014

Gjør det snart!

Hvem er denne oppfordringen i dagens vers myntet på og hvorfor slik hast?
Jesus sier til ham: «Gjør det snart, det du skal gjøre.»
Joh 13:27b
Jeg tror de fleste av oss umiddelbart tenker at oppfordringen er rettet til Judas, men det er ikke den eneste muligheten. I møte med mennesker som var besatte, hendte det at Jesus talte til ånden og ikke personen*. Jeg utelukker ikke at Jesus i dagens vers forholder seg til Satan som akkurat fór inn i Judas. Ved å bekrefte «Jeg skal forråde deg!» ved å ta imot brødstykket Jesus rakte ham, åpnet Judas opp for Satans ødeleggende krefter.

Og hvorfor måtte det gjøres fort?

Det kan være flere grunner. Den menneskelig er at Jesus ønsket å få det uunngåelige overstått fortest mulig. Det andre er overbevisningen om at nå var hans time kommet. Den tredje er sammenfallet med jødenes påskehøytid. Det er interessant at Johannes har en annen versjon av når i den jødiske påsken korsfestelsen finner sted. Mens synoptikerne** forteller at korsfestelsen fant sted dagen etter at Jesus og disiplene hadde spist påskemåltidet, skjer korsfestelsen i Johannes den dagen påskelammene slaktes. 


Det siste måltidet Jesus har med disiplene i dette evangeliet er derfor ikke selve påskemåltidet. Flere teologer mener at det er sannsynlig at Johannes sin kronologi i forbindelse med påsken er den historisk korrekte, men at dette selvfølgelig ikke er viktig for annet enn symboleffekten: Jesus, Guds lam, «slaktes» den dagen påskelammene slaktes. Det poenget er nok viktig for Johannes. Derfor måtte det som skulle gjøres, gjøres snart.

Dagens ‘manna’:

Guds lam måtte bli ferdig til slaktedagen.
PS Det nærmer seg jul – og i lys av det jeg skriver i dag, er det en vakker tanke at gjeterne sannsynligvis hadde med seg lam da de dro til Betlehem for å se Guds lam.
-----------------------------------
* Se f. eks. Matt 17:18
** Matteus, Markus og Lukas
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: