søndag 26. oktober 2014

Hva var stikkordet?

Når jeg taler bruker jeg stort sett kun stikkord som jeg har memorert etter at talen er forberedt. Det å forholde seg til stikkord gir meg større frihet, og bidrar til god kontakt med tilhørerne. Unntaket er f. eks. "førstesiden" på Dalane Tidende* som jeg presenterte i tabloid-format på åpningen av jubileet i Egersund denne helga. Den skapte kontakt den også, og jeg tror budskapet nådde fram. Og fordi det var skrevet ned, vet jeg også nøyaktig hvilke ord som ble brukt i formidlingen. Dersom jeg hadde brukt stikkord kunne jeg gjengitt hovedinnholdet, men jeg husker aldri hvert enkelt ord jeg brukte.

Da Andreas og Filip henvendte seg til Jesus og sa at det var noen grekere som gjerne ville møte ham, er det akkurat som om Jesus får det stikkordet han trenger for å komme med denne responsen:
Jesus svarte: «Timen er kommet da Menneskesønnen skal bli forherliget.»
Joh 12:23
Fra dette øyeblikket er Jesus klar om at det er «nå» det skal skje. Jeg kjenner altså hovedinnholdet, men mangler "stikkordene". Jeg skulle ønske jeg visste nøyaktig hva det var som fikk ham til å komme til den vissheten. Flere ganger tidligere i Johannes-fortellingen slår han fast at hans time ennå ikke er kommet** - hva var det han ventet på?

Jeg tror det må ha vært en kobling av mange forskjellige faktorer, og hver for seg kan disse være "stikkord" som samlet skapteoverbevisningen "Timen er kommet":
  • Det er rett før en jødisk høytid
  • Høytiden tiltrekker seg ikke-jøder som vil møte Jesus
  • Disiplene samarbeider om å lede mennesker til Jesus
  • Vissheten om at effekten av oppdraget ikke når langt nok dersom hans nærvær i verden begrenses til en kropp (mer om det i morgen).
Dagens ‘manna’:
Gud, hjelp meg å tyde dine stikkord i min hverdag!
---------------------------------
* Se «Min ‘drømmeside’ i Dalane Tidende»
** Se Joh 2:4 og Joh 7:6
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: