torsdag 30. oktober 2014

Hva er ære?

Begrepet «ære» kan variere sterkt fra kultur til kultur, og da tenker jeg ikke bare på kultur knyttet til store båser som for eksempel etnisk tilhørighet eller religion. Innenfor slike båser finnes det også (sub)kulturer hvor forståelsen av æreskodeks blir en avgjørende faktor for definisjonen av (sub)kulturen. For å forstå kristendommen, er det derfor viktig å forstå hva som er min tros ærekodeks.  Forstår jeg den vil det hjelpe meg til å forstå hva kristen tro egentlig dreier seg om. Verset som jeg også leste i går, sier noe om det:
Den som vil tjene meg, må følge meg, og der jeg er, skal også min tjener være. Den som tjener meg, skal min Far gi ære.
Joh 12:26
Her er «ære» for en kristen knyttet til det å tjene Jesus. Opplever jeg at Far gir meg «ære» ved at jeg tjener Jesus? 
Ja, primært fordi det er en ære i seg selv å få lov til å tjene Jesus. 
Men jeg husker også første gang jeg fikk juling fordi jeg var ute og vitnet om Jesus – jeg kjente faktisk at jeg var takknemlig for det som hadde skjedd - og litt "stolt". Det var på en måte en slags «ære» og jeg husket disiplenes reaksjon etter at de hadde blitt pisket: «De forlot Rådet og gledet seg over at de var funnet verdige til å bli vanæret for Navnets skyld» (Apg 5:41).

Dersom det er sant at en kulturs æreskodeks er med å definere hele kulturen, er det interessant at Gud gir ære til den som tjener Jesus. Da kan til og med det å bli vanæret for hans skyld oppfattes som en ære.

Dagens ‘manna’:

Å forstå det kristne tjenermotivet er avgjørende for forståelsen av kristen tro!
------------------------------
* Bildet er fra en Frelsesarmé-begravelse med "æresvakter". Som Jesu tjenere viser soldatene en kamerat som er forfremmet til herligheten en siste "ære". Akkurat dette bildet er også spesielt fordi det er fra Bo Brekkes begravelse. I år er det syv år siden han ble myrdet da han var Jesu tjener i Pakistan. På Allehelgensdag førstkommende søndag, er Bo en dem jeg minnes spesielt. Han var en god venn og et ekte menneske.

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: