fredag 19. september 2014

Vitne eller varsler?

Er det egentlig forskjell på de to begrepene. "Varsler" er blitt innført som et «nøytralt» begrep. I dag brukes det om en person som informerer om brudd på lover og rutiner i egen bedrift. Jeg kjenner noen varslere og vet hvilken enorm belastning det har vært å gå inn i en slik rolle. Hadde det vært i en barnehage, ville de som ble rammet av offentliggjøringen stemplet varsleren som sladrehank – under krigen ville de kalt ham tyster. Til syvende og sist handler alt om varslerens motiv. Er motivet det rette, er det liten forskjell mellom å være et vitne og en varsler. Når jeg er et vitne for kristentroen, er jeg også en varsler om at Jesus er den eneste veien.

I går skrev jeg at det ville være uforståelig om ikke alle de som var vitne til at Lasarus ble vekket opp fra de døde kom til tro. Dagens vers reiser et spørsmål som er bakgrunnen for den innledende refleksjonen:

Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort.Joh 11:46
Hva var motivet?

I og med at Johannes starter med «men», er det lett å tolke dette som negativt, men «men» kan være en forklaring på at informasjonen fikk som følge at det ble fortgang i planene om å rydde Jesus (og Lasarus) av veien. Det kan tenkes at de faktisk gikk til fariseerne for å vitne og varsle om hva han hadde gjort med et oppriktig ønske om å formidle hvem Jesus egentlig var.

Noen ganger kan behovet for å vitne om noe bli sterkere enn vurderingen av hva som er klokt å formidle. Kan vitnesbyrdet mitt sette andres liv i fare? Å gledes over at muslimer blir frelst og soldater i Frelsesarmeen er «godt stoff» - men er det klokt med tanke på mulig hjemsendelse og martyrium i hjemlandet?*

Dette berører også det som mange teologer gir som forklaring på at Lasarus-fortellingene ikke står i de andre evangeliene. Saken var så kontroversiell at den ikke kunne spres før de berørte parter hadde blitt hentet hjem til Herren.

Dagens ‘manna’:

Et vitnesbyrd må framføres med et varmt hjerte og et klokt hode
…………………………..
* Snart kommer det en leder i Krigsropet med tittelen «Licence to kill» som berører litt av denne problematikken.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: