mandag 22. september 2014

Religiøs arroganse?

Når jeg lytter til politiske debatter blir jeg ofte overrasket over dem som forsøker å framstille meningsmotstanderne som dumme. Enda verre er det når det skjer i religiøs sammenheng. Ned gjennom kirkehistorien har det blitt mye splittelse på grunn av det jeg vil kalle religiøs arroganse. 

Dagens vers er et eksempel på dette:
En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting».
Joh 11:49
Dette var en reaksjon på bekymringsmeldingen om at stadig flere kom til tro på Jesus på grunn av tegnene han gjorde. Det må ha vært lite hyggelig at «sjefen» sa at de ikke skjønte noe, for egentlig delte han deres bekymring. Det de ifølge Kaifas ikke forsto var det som han selv oppfattet som den eneste løsningen: Jesus måtte ryddes av veien. Akkurat det kommer jeg tilbake til i morgen.

Men i dag tar jeg med meg en viktig påminnelse. Selv om jeg ikke alltid er enig med andre troende i alle spørsmål, er det viktig å bevare ydmykheten for at de kan ha fått en åndelig innsikt i noe jeg ikke har sett. Fordi om vi ikke ser likt på alle spørsmål, er det ingen grunn for noen å påstå at meningsmotstanderne «skjønner ingenting».

Dagens ‘manna’:

Det er ikke tilfeldig at erkjennelsen «Vi forstår stykkevis» kommer i «Kjærlighetskapittelet»**
…………………………………
* Leo Tolstoy i sin siste bok: "Path of Life"
** 1 Kor 13:9
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: