onsdag 17. september 2014

Like viktig som å delta


«Det viktigste er ikke å vinne, men å delta!» 
lærte jeg som gutt. Det skal ha sin opprinnelse tidlig i de moderne olympiske lekers historie og er blitt inkludert i OLs mission-statement:  
«Det viktigste i de olympiske leker er ikke å vinne, men å delta, slik som det viktigste i livet ikke er triumfen, men kampen. Det sentrale er ikke å ha beseiret, men å ha kjempet godt.»

I går fokuserte jeg på at grunnen til at «liksvøpet» som fortsatt hang ved Lasarus da han ble vekket opp fra de døde, var der for å gi de sørgende en mulighet for å delta. Men ligger det noe mer enn en rent praktisk handling i befalingen: «Løs ham og la ham gå!» (Joh 11:44b)?

Alt i Johannes-evangeliet handler om at vi «skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og … ved troen … ha liv i hans navn» (Jfr Joh 20:31). Oppvekkelsen av Lasarus er et fantastisk bilde på nettopp ved tro å «ha liv hans navn». Jesus visste også at det kunne «henge igjen» rester fra det gamle livet hos et menneske som er født påny – en smertelig erfaring mange kristne gjør, og som beskrives både av Paulus og Hebreerforkynneren. Sistnevnte oppfordrer oss til å legge av «alt som tynger, og synden som henger så fast ved oss, og med tålmodighet løpe i den kamp som er oss foresatt» (Hebr 12:1) – en oppfordring som gir assosiasjoner både til «liksvøp» og OLs mission-statement.

I dette lyset kan Jesu befaling definitivt ha en overført betydning: Vi skal hjelpe hverandre til å legge av alt som tynger og løse hverandre slik at vi kan gå inn i kampen mot urettferdighet og urett ved å forkynne rettferdiggjørelse i Jesus Kristus. Johannes hadde nok vært vitne til at dette både kunne fungere mellom troende – og det helt motsatte at troende binder hverandre i stedet for å løse hverandre. Binding hører døden til – frigjøring er et tegn på liv.

Dagens ‘manna’:

Like viktig som å delta selv er å sette andre fri!
-------------------------------------  
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: