søndag 15. august 2010

”I love New York”

De fleste er ferdig med årets sommerferie. Kanskje du har vært i New York? Det har ikke jeg. Ikke i år. Men jeg har vært der, og selvfølgelig kjøpte jeg den klassiske T-skjorta: ”I love NY”. Jeg har faktisk slitt ut et par stykker. Jeg har gått med den som et vitnesbyrd – men ikke om at jeg har vært i New York. Første gang jeg så skjorta, ”leste” jeg den nemlig på norsk ”I hjerte NY”.

”Du har vært i New York, ser jeg,” kan én kommentere. Dermed er jeg i gang: ”Egentlig har jeg skjorta på fordi jeg er ny i hjertet!”
…så kan det fleipes bort, eller vi kan få en god samtale om det å få lov til å legge bort det som tynger.

I et samfunn hvor det ikke finnes absolutte sannheter, er det lite populært å snakke om synd. Likevel sliter de fleste mennesker med en følelse av skyld og av å komme til kort. David var ikke noe unntak. Som konge var han i prinsippet immun og kunne gjøre som han ville, og det hendte at han gjorde det. Men skyldfølelsen plaget ham likevel så mye at han beskriver det slik: Min livskraft svant som i sommerens hete.
Dersom du har vært i sydlige strøk på den heteste tiden av sommeren, kjenner du følelsen. Det er ikke mye du orker – og du er lykkelig for at de har oppfunnet ”siestaen”. Jeg har sett det samme skje med mennesker som bærer på uoppgjorte ting i livet sitt, men i skyldfølelsen er det ingen ”siesta”. Da er det fantastisk å få lov til å peke på muligheten med det ”nye hjertet” – og være vitne til forvandlingen dersom de følger Davids eksempel:
    Da bekjente jeg min synd for deg
    og dekket ikke over min skyld.
    Jeg sa: «Nå vil jeg bekjenne
    mine synder for Herren.»
    Og du tok bort min syndeskyld.

    Salme 32:1-5
Det minner meg om at jeg må få tak i ei ny T-skjorte igjen. Så er det kanskje noen som spør om jeg har vært i New York? Det kan bli et av de viktigste spørsmålene de stiller i livet.
----------------------------
Publisert i Krigsropet #33 2010 - PDF

Ingen kommentarer: